lördag 30 november 2013

Kungligt porträttAtt porträttera kungligheter har sina sidor. Det är få institutioner som fortfarande går i arv och som väcker känslor därefter.
Själv har jag på slottet i den kungliga huvudstaden fotograferat ers majestät Sveriges statschef Kung XVI Carl Gustaf Folke Hubertus, son till prins Gustaf Adolf och Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha, vid ett antal tillfällen.
Fototiden har varit begränsad till minuter och publiceringen har väckt oanade känslostormar från så väl rojalister som republikaner men framförallt från kollegor.

Det danska kungahuset valde att släppa in en konstnär vid namn Thomas Kluge i slottet. Fyra år tog det för hovmålaren att förvandla en blank canvas duk till ett konstverk med motivet den danska kungafamiljen.
Hur gick det med målningen undrar nyfiket rojalisten.
Ja, reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Med kommentarer så som skräckmålning, dåligt photoshop arbete eller som en ledig och naturlig bild av kungafamiljen.
Själv håller jag mig journalistiskt neutral inför omdömet av konstverket och delar härmed mitt digitala verk av Sveriges arvfurste och hertig av Jämtland till folket fotograferat på 1/500 dels sekund.

©Magnus Sundberg/GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar