tisdag 12 november 2013

Brown Moses

Han ser dagligen mer död än den stridande soldaten, skillnaden är att han gör det från ett tryggt hem i England

Han analyserar kriget från sitt hem i England. Youtube klippen från Syrien visar på grymheter som kräver svar.
Jag vet inte hur samtalen går till hemma vid middagsbordet hos Eliot Higgins i Leicester men när man läser bloggen Brown Moses är det ju inte utan att man undrar.

Eliot Higgins har vikt sitt liv åt att analysera om vilka vapen som används och med vilken grymhet kriget fortgår i Syrien, allt med hjälp av youtubeklipp som han lägger ut på sin blogg. När journalisters möjligheter att röra sig begränsas i Syrien blir videoklipp och vittnesmål från stridande parterna viktiga pusselbitar. Det är där Higgins kommer in med sin sammanställning och analys om dagsläget på marken.
Bloggen är en viktig informationskälla för alla som på något sätt är involverad i konflikten.

Journalister, NGOs som Human Rights Watch kan inte undgå Brown Moses. Med frågeställningar som "Is the Syrian miltary using another type of chemical weapon?" är det även en blogg för politiker.
Namnet på bloggen har han tagit från Frank Zappas låt Brown Moses men det var långt innan han visste att hans blogg skulle få en så stor spridning och betydelse.
När det står enligt Brown Moses i NY Times, The Washingthon Post eller i The Guardian så är det inte Frank Zappa man tänker på längre.

Eliot Higgins analyser kan ni läsa här 
Nedan kan ni se en video hur han jobbar.


Higgins encounters a new video from Syria from matthew weaver on Vimeo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar