onsdag 27 november 2013

Gömma och glömma



Vad gör du som journalist när du känner att din kunskap och ditt engagemang inte får plats på redaktionen?

En vanlig väg är att skriva en bok om det aktuella ämnet som brutits ner i molekyler och slängts i dataskärmens papperskorg av en osäker redaktör. En redaktör som vill glömma dina idéer mer än att driva journalistiken framåt.

En annat och mer tidsenligt sätt att gå vidare med sin idé är att som journalist jobba med dokumentärfilm.
Dokumentärer i sig är inte något nytt men ämnesvalen för en dokumentärfilmare är lyckligtvis alltid aktuella och förnyas varje dag.
Nu riktas kameran alltmer mot ämnen som bär ansvar hos politiker. För ansvariga som vill gömma och glömma blir dokumentärfilmen oftast en mardröm med sällan lyckligt slut.

En journalist som insett kraften i dokumentärfilmen är Jeremy Scahill. Han är knappast journalisten som Obama lär bjuda in till Vita Husets rosenträdgård för en kopp te.
Den amerikanske journalisten Jeremy är övertygad om att det förs ett världsomspännade krig mot journalistiken med exempel hämtat från hans hemland men som även går att känna igen i andra delar av världen “publication of any top-secret document is a threat to national security,”.

Jeremy har skrivit otaliga artiklar och böcker i ämnet om kriget mot terrorismen. Nu är han aktuell med dokumentärfilmen Dirty Wars.
Om det får önskad påverkan på vår syn på terrorism får tiden utvisa. Men en sak är säker, presidenten och hans föregångare vill nog helst glömma och gömma sig i frågan om terrorism.

Källa :The Guardian och The Independent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar