måndag 25 november 2013

Balanserad bevakning med tanke på Magnus och Niclas

Det är omöjligt att spekulera, vi vet alldeles för lite.

Men vi vet så pass mycket att Syrien är det farligaste landet att befinna sig i som journalist för tillfället.
Statistiken visar att upp till 25 journalister har dödats enbart i år, räknar men sedan in alla så kallade medborgarjournalister är siffran över 100 dödade, allt enligt Jonathan Lundqvist ordförande för reportrar utan gränser.

Under årets Visa Pour Lìmage i Perpignan, där bildjournalister från hela världen samlas varje år, pratades det mycket om Syrien.
Det pratades om problemet med all ryktesspridning och om falska journalister i landet, man vet till slut inte vem man kan lita på. Svårigheterna med rebellgrupper som vänder sig mot dig och där det finns ett pris på en journalist i ett land där ytterligheterna styr.

Bildjournalist Niclas Hammarström var en av deltagarna och när vi pratades vid väntade han som många andra journalister på ett visum till Damaskus. -Det är där det finns en story. Niclas hade tidigare bevakat den andra sidan av kriget och ville nu ge sin bild från Damaskus.

Vi vet inte vilka som fört bort dem om det är regeringstrogna eller rebellgrupper eller varför de är bortförda.
Nu får vi hoppas att UD använder sig av alla tänkbara kontakter inom och utanför Syriens gränser för att få Niclas Hammarström och Magnus Falkehed fria. Vi som jobbar med journalistik måste även ta vårt ansvar att göra en balanserad bevakning med tanke på Magnus och Niclas situation som fängslade men även för de anhöriga här hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar