fredag 6 december 2013

Mötet med Mandela

                                                                                                                                                              ©Magnus Sundberg/GP


Druvorna var de bästa man kunde hitta på marknaden, de smakade nyplockade och obesprutade. Men det fanns ett problem, det stod SYDAFRIKA på den lilla plastmärkningen mellan klasarna. 

Varje morgon gick han runt och inspekterade butiken och plockade bort ursprungsmärkningen på druvorna. Han hette Lundgren och kom från Skåne och var butikschef på Tempo. Själv hade jag mitt första jobb som ansvarig för frukt och grönt i affären. Min lilla protest blev att spara plastmärkningarna och därefter placera ut dem bland druvorna och när kunderna frågade om kvalitén blev svaret att druvorna var utsökta men de kom minsann från SYDAFRIKA!

I Sydafrika satt en man som hette Nelson Mandela fängslad för att han hade fel hudfärg, i ett land som styrdes med hjälp av en apartheidpolitik. Kampen mot Apartheid bestraffades med livstidsfängelse. Att fotografera Mandela som fängslad var förbjudet.
Året var 1985 och här hemma skrek vi Free Nelsson på stödgalorna för ANC. Ackompanjerade av artister som Thåström, Wiehe och Afzelius, det var Svensk Rock mot Apartheid.
12 år senare tar jag bilden på Nelson Mandela på plats framför hans hem i Pretoria. Jag var utsänd för att bevaka Göran Persson under hans statsbesök i Sydafrika då han försökte kränga stridsflygplanet Jas Gripen till den sydafrikanska regeringen. Vid det här fototillfället ville statsministern ta chansen att spegla sig i glansen bredvid den frigivna frihetskämpen Nelson Mandela. Det är många statsmän som använt sig av den glansen. Men få som verkat i hans anda.

Att jag själv haft förmånen att skaka hand med honom två gånger och tagit ett personligt porträtt är en annan historia men visst finns det människor och bilder som betyder det där extra personligen. Som minnet av kommentaren över mitt val av att skicka hem bilden som svartvit till redaktionen, Magnus, världen är inte svartvit.
Dagen därpå publicerades bilden på halva första sidan tack vare en verbal bildredaktörs kamp.

I dag sörjer över 50 miljoner sydafrikaner sin frihetskämpe. Stora delar av övriga världen har fullt upp med att tolka hans liv och betydelse i historien.
Nu går tankarna till Nelson Mandela och hans gärningar som advokat, terrorist, frihetskämpe, fånge nr 466, fredspristagare och president.

Jag är stolt över att fått möjligheten att fotografera den man som gjort ett så stort avtryck i historien och som lärt oss innebörden av ordet försoning. Vi kan bara hoppas att den kunskapen lever kvar även efter hans död.
Eller som Mandela själv uttryckte det efter att ha varit fängslad i 27 år på grund av färgen på sin hud

Om jag inte lämnade min bitterhet och mitt hat bakom mig så skulle jag fortfarande vara fängslad



2 kommentarer:

  1. Fint skrivet, Magnus! Och jag blev så lycklig i morse när jag såg att din fantastiska bild återigen finns på GP:s förstasida. Stort! Kram Caroline K

    SvaraRadera
  2. Fantastisk bild på en fantastisk man.

    SvaraRadera